Mike Arnaoutis -Μιχάλης Αρναούτης παγκόσμιος τίτλος WBO-NABO

Ο Μιχάλης Αρναούτης (Mike Arnaoutis) είναι Έλληνας επαγγελματίας πυγμάχος.

Το παρατσούκλι του είναι Mighty Mike, έχει γεννηθεί στην Αθήνα (Ζεφύρι) στις 6 Σεπτεμβρίου του 1979 και ζει στο Νιου Τζέρσεϊ. Έχει αγωνιστεί με την ομάδα της ΑΕΚ. Το 2001 ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να αγωνιστεί επαγγελματικά μαζί με τους πυγμάχους της ΑΕΚ Τιγκράν Ουζλιάν και Νίκο Ανδρεάδη.Tο 2004 κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο WBO-NABO. Είναι παντρεμένος, έχει μία κόρη και ζει μόνιμα στο Νιου Τζέρσεϊ.


Διακρίσεις

Κάτοχος του τίτλου WBO-NABO

Αήττητος στην επαγγελματική του πορεία στην Αμερική σε 18 αγώνες.
Νο 1 στην επαγγελματική λίστα της W.B.O.
Στην πρώτη δεκάδα στις επαγγελματικές λίστες των W.B.A., I.B.F., E.B.U.
Πιο τηλεοπτικός πυγμάχος το 2004 (κανάλι SHOWBOX (NBC)).
Καλύτερο Νοκ-Άουτ για το 2005 (κανάλι ESPN).
Καλύτερος πυγμάχος της χρονιάς για το 2005 (κανάλι ESPN).
Καλύτερος αριστερόχειρας στον κόσμο (στατιστική υπηρεσία επαγγελματικής πυγμαχικής επιτροπής των Η.Π.Α.)
__________________________________________________________________



Άπερκατ: Το πυγμαχικό μυθιστόρημα





Η καριέρα και η ζωή του παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας, Μιχάλη Αρναούτη, εκτυλίσσονται μέσα σε 267 σελίδες ενός συναρπαστικού μυθιστορήματος που διαβάζεται απνευστί, σε ένα βιβλίο «φόρο τιμής» στο άθλημα. Το Απερκατ κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία από τον εκδοτικό οίκο «Intro Books» και περιγράφει τη ζωή και τους αγώνες του μποξέρ Μιχάλη Αρναούτη, του 'Mighty Mike', που ξεκίνησε από το ταπεινό Ζεφύρι για να φτάσει ως τον παγκόσμιο τίτλο στις Η.Π.Α.: πώς ο νεαρός Έλληνας κατάφερε να σταθεί στο ύψος των αμερικάνικων ρινγκ διαγράφοντας τη δική του πορεία στην πυγμαχία.
Ο δημοσιογράφος Τάσος Οικονόμου αφηγείται την ιστορία του αποτυπώνοντας ζωντανά την πυγμαχική ατμόσφαιρα. Ενδιάμεσα, τα κατορθώματα των Μάικ Τάισον, Λένοξ Λιούις, Μοχάμεντ Άλι, Ρούμπιν Κάρτερ, Μαρσέλ Σερντάν κι άλλων μεγάλων μποξέρ στήνουν κάτι παραπάνω από μια απλή βιογραφία του Έλληνα πυγμάχου. Το Άπερκατ είναι ένας φόρος τιμής στο ίδιο το άθλημα.

Η εξιστόρηση ξεκινά από τα παιδικά, σκληρά χρόνια του Μιχάλη, το ξεκίνημα της πυγμαχίας στην ΑΕΚ και φτάνει μέχρι τον αγώνα για παγκόσμιο τίτλο στις Η.Π.Α., το 2004. Μέσα στις σελίδες του, ο αναγνώστης ταξιδεύει από τις σκληρές γειτονιές του Ζεφυρίου στα αμερικανικά γκέτο, και από συγκρούσεις στο δρόμο για την επιβίωση, σε αυτές των ρινγκ για την κατάκτηση της κορυφής.

Σε μια διαδρομή 29 χρόνων από το Ζεφύρι στο Νιου Τζέρσι, ο Μιχάλης Αρναούτης κέρδισε πολλά - και μετάλλια και λεφτά. Και αδιαφόρησε για τις βαλίτσες γεμάτες χαρτονομίσματα που του πρόσφεραν στα αποδυτήρια.



«Το μποξ ειναι μοναχικο αθλημα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης είσαι εσύ, ο σάκος και μερικοί καθρέφτες. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τα πράγματα δυσκολεύουν. Είσαι εσύ και ο αντίπαλος που θέλεις να ισοπεδώσεις. Αλλά τα πάντα εξαρτώνται από σένα κάθε φορά».

«Ο καλός προπονητής είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία για την καλή πορεία ενός πυγμάχου. Όμως, όσο καλός κι αν είναι, αν εσύ δεν έχεις ταλέντο, θα σε πάει μονάχα μέχρι ενός σημείου. Με τη σκληρή δουλειά ανεβαίνεις πιο γρήγορα τα σκαλοπάτια, αλλά μόνο με αυτή είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή».

«Στην προπόνηση έχω ξεπεράσει άπειρες φορές τα όριά μου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορώ να ανέβω ούτε δέκα σκαλιά από την κούραση. Είναι ο πιο γλυκός πόνος αμέσως μετά απ' αυτόν ενός νικηφόρου αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος σε ολόκληρο το κορμί μετατρέπεται σε ένα απερίγραπτο συναίσθημα».

«Τα ποσά που κερδίζει κάποιος από την επαγγελματική πυγμαχία είναι τεράστια και νιώθω τυχερός για αυτό. Κάθε αγώνα μου τον βλέπουν εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές μέσω της υπηρεσίας pay per view. Στον επαγγελματικό αθλητισμό αν φέρνεις πολλά λεφτά βγάζεις και πολλά λεφτά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

«Όταν ανεβαίνεις στο ρινγκ δε σκέφτεσαι τίποτε άλλο από το να είσαι εσύ ο νικητής αυτής της μάχης. Πρέπει πάση θυσία να επιβιώσεις. Εγώ έμαθα από πολύ μικρός να επιβιώνω, αφού μεγάλωσα στο Ζεφύρι, μια από τις πιο δύσκολες γειτονιές της Αθήνας, όπου κυριαρχούσαν οι κλοπές, το εμπόριο ναρκωτικών και η βία».

«Η μεγαλύτερη παγίδα για ένα νέο παιδί που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Ατλάντικ Σίτι, όπου μένω, είναι τα καζίνο. Μπορείς πολύ εύκολα να παρασυρθείς και σε σύντομο χρονικό διάστημα να χάσεις όσα χρήματα έχεις βγάλει, και άλλα τόσα. Εγώ τον πρώτο καιρό έχασα σχεδόν πενήντα χιλιάδες δολάρια μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι ο τζόγος μπορεί να σε καταστρέψει».



«Έχω κάκιστη σχέση με τα χρήματα. Όσα και να έχω στην τσέπη μου, μπορώ να τα χαλάσω σε μερικές ώρες. Το να χαλάς μεγάλα χρηματικά ποσά σε σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργεί ανασταλτικά για μια τυχόν άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεσαι. Μια φορά που ήμουν down χάλασα 20.000 δολάρια σε μία μέρα. Δε θα συμβούλευα όμως κάποιον να με μιμηθεί».

«Κορυφαία θέση στην οικογένεια έχει, για μένα, ο πατέρας. Με τον πατέρα μου έχουμε μια σχέση σεβασμού χωρίς μεγάλες οικειότητες και πολλά λόγια, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν κλασικό Μανιάτη. Δεν του έχω αντιμιλήσει ποτέ. Έτσι πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι η σχέση πατέρα και γιου».

«Έχω βγάλει πολλά χρήματα στην καριέρα μου, αλλά δε θα πήγαινα ποτέ να αγοράσω μια βίλα στα βόρεια προάστια, στην Κηφισιά, για παράδειγμα. Θα ένιωθα ξένο σώμα στην περιοχή. Πάντα λέω ότι ο κάθε άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει από πού ξεκίνησε».


«Ο σωματικός πόνος είναι κάτι συνηθισμένο για έναν πυγμάχο. Μαθαίνεις να ζεις με αυτόν, εξοικειώνεσαι και κάποιες φορές γίνεσαι φίλος μαζί του. Όχι καλός, κατά συνθήκη φίλος».
«Κάθε άντρας πρέπει να αναγνωρίζει τα λάθη του. Έχω κάνει πολλά, αλλά φροντίζω να μαθαίνω απ' αυτά και, κυρίως, να μην τα επαναλαμβάνω. Ο Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα. Ευτυχώς, δεν έχω βιώσει τη φάρσα ακόμα».


«Στο μποξ στήνονται αρκετά παιχνίδια. Κάποτε μου έκαναν πρόταση να στήσω παιχνίδι πέφτοντας στο τέλος κάποιου γύρου και χωρίς να ξανασηκωθώ, φυσικά. Μετά, στα αποδυτήρια, θα έβρισκα μια βαλίτσα χαρτονομίσματα. Δεν την αποδέχτηκα και βρέθηκα σε αδιέξοδο. Σκέφτηκα ακόμα και να εγκαταλείψω το άθλημα. Δεν τα βάζεις με τη μαφία. Ευτυχώς, με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων, κατάφερα και ξέφυγα από αυτό το κύκλωμα και έκτοτε δε με ξαναπλησίασαν».

Το βιβλίο "Άπερκατ", μια μυθιστορηματική εξιστόρηση της ζωής του Μιχάλη Αρναούτη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Introbooks.
http://www.greekbooks.gr/books/viografies/aperkat.product


=======================================================





-------------------------------------------------------------------------------------------------------









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου